Zwangerschapsmasker (melasma)
vervelende lichte en donkere pigmentvlekken
Zwangerschapsmasker (melasma)
De benaming ‘zwangerschapsmasker’ zegt al het een en ander. Het is een huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen in de leeftijdsfase waarin hormonale schommelingen normaal zijn. Tussen de 20 en 40 jaar dus, of tijdens de overgang. Melasma kenmerkt zich door bruine vlekken in het gezicht als gevolg van een ophoping van pigment. Dit noemen we ook wel hyperpigmentatie.
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?
We weten zeker nog niet alles over de oorzaak van melasma. Wat wél bekend is, is dat uv-licht, in combinatie met zwangerschap of pilgebruik, ervoor zorgt dat pigmentcellen meer pigment gaan afgeven. Waarom dit bij de ene vrouw gebeurt en bij de andere niet, is nog niet duidelijk. Het heeft in ieder geval niets te maken met de hoeveelheid pigmentcellen in de huid.
Hoe herkent u melasma?
Bij het ontstaan van een zwangerschapsmasker verschijnen er licht- tot donkerbruine pigmentvlekken in het gezicht: op de jukbeenderen, de bovenlip en/of het voorhoofd. Deze hyperpigmentatie kan geleidelijk gebeuren, maar ook acuut. Hoe de pigmentcellen zich in de loop van de tijd gaan gedragen, valt niet te voorspellen. Helaas geldt wel: wie eenmaal melasma heeft gehad, blijft er altijd gevoelig voor, vooral in zonnige maanden.
Is een zwangerschapsmasker behandelbaar?
De hyperpigmentatie kan zich ontwikkelen in hogere en diepere huidlagen. Hoe meer naar de oppervlakte het pigment zich bevindt, hoe beter het te behandelen is. En er zijn zeker mogelijkheden om de vlekken rustig te houden. Het gebruik van een sunblock is daarbij wel een must. En zonnebaden om een lekker bruin gezicht te krijgen, is er echt niet meer bij.