Xanthelasma

storende lichtgele plekjes rond de ogen

Xanthelasma: goedaardige huidtumor bij de ogen

Een xanthelasma is een platte, lichtgele, onschuldige huidtumor, die als kenmerk heeft dat het zich ontwikkelt rond de ogen. Meestal begint het met een gelig bultje in de binnenste ooghoek en breidt dan uit tot plekjes op de boven- en onderoogleden. Het is dus goedaardig, maar wordt vaak wel als storend ervaren. Gelukkig is het behandelbaar.

Hoe ontstaat een xanthelasma?

Het ontstaan van xanthelasma houdt verband met een storing in de vetstofwisseling. Een hoog cholesterolgehalte en diabetes kunnen hierbij dan ook een belangrijke rol spelen, evenals aderverkalking. Omdat we het vaker op oudere leeftijd zien, is het ook een symptoom van huidveroudering. Verder komen xanthelasma’s regelmatig als familiekwaaltje voor.

Laat ook uw bloed checken!

Een xanthelasma is voor de huidtherapeut makkelijk herkenbaar. Voordat we met behandeling beginnen, adviseren we altijd om even bij de huisarts langs te gaan om de vetgehaltes in het bloed te laten controleren. Misschien is, voor uw algehele gezondheid, medicatie of andere therapie nodig om uw cholesterolwaarden te verlagen.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze xanthelasma behandelingen

Cauterisatie

Cauterisatie is gericht op de vernietiging van weefsel door warmte. De huidafwijking wordt verbrand met een cauteerpen.

Elektrische coagulatie

In de huid wordt stroom omgezet in warmte waardoor de eiwitten, die zich in het bloedvaatje bevinden, worden verhit. Hierdoor wordt het bloedvaatje minder zichtbaar of wordt het verwijderd.

Cryotherapie

Cryotherapie is gebaseerd op vernietiging van weefsel door bevriezing met stikstof.

Aangesloten bij: