Striae
vervelende lijnvormige littekens
Striae: storende striemen
Striae zijn voor veel vrouwen misschien wel huidergernis nummer 1. Deze opvallende huidaandoening, ook bekend onder de namen ‘stretch marks’ of ‘huidstriemen’, is eigenlijk de vorming van lijnvormige littekens. Ze ontstaan op plaatsen waar de huid sterk wordt opgerekt. Bij striae lijkt de huid wat doorschijnend te zijn en dat klopt ook wel, want er is sprake is van weefselverlies. Dit verschijnsel noemen we atrofie.
Hoe ontstaan striae?
Rek is dus de belangrijkste oorzaak van striae, maar ook genetische aanleg en hormonen spelen een rol. Geen wonder dus dat de aandoening het meest voorkomt bij jonge vrouwen in de groei (10-16 jaar), bij zwangere vrouwen in de zesde en zevende maand en bij mensen met overgewicht. In die periodes wordt het onderhuidse netwerk van bindweefselvezels (collageen) in korte tijd immers extra belast. Daarbij kan de huid beschadigd raken. In het begin zijn de striemen meestal rozig en voelen glad aan. Na verloop van tijd worden de atrofische lijnen witter van kleur. De striae vallen dan wat minder op, maar kunnen cosmetisch nog steeds storend zijn. Medisch gezien kunnen ze geen kwaad.
Zijn striae te behandelen?
Behandeling van striae is zeker mogelijk, maar u moet niet verwachten dat ze volledig verdwijnen. Striemen zijn immers littekens. De aanpak richt zich op twee zaken: het minder laten opvallen van de kleurverschillen en versterking van het bindweefsel. Voor alle vormen van behandeling geldt dat deze meerdere malen moeten worden uitgevoerd. Huidkliniek Linskens biedt ze dan ook aan in de vorm van een kuur. Daarnaast ondersteunt goede verzorging het effect van de huidtherapeutische behandeling. Hierover geven wij u natuurlijk advies. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van verschillende factoren. Bij het eerste consult kunnen we daar meer over zeggen.