Oedeem

onprettige vochtophoping

Oedeem: lastig en vaak pijnlijk

Oedeem is de medische term voor vochtophoping, meestal in armen en benen, die niet vanzelf verdwijnt. Een iets andere naam voor deze aandoening is lymfoedeem. Het ontstaat in diepere huidlagen en kan daarom door huidtherapeuten worden behandeld. Een van de specialisaties van Huidkliniek Linskens is dan ook oedeemtherapie.

Hoe ontstaat oedeem?

Lymfoedeem ontstaat door een storing in ons lymfstelsel. Dit is een prachtig netwerk van lymfvaten en lymfknopen, die samen een reinigings- en afweersysteem vormen. De lymfknopen werken als filters, waar schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden vernietigd. Ze zitten vooral in de liezen, oksels en hals. Storingen in het lymfestelsel kunnen diverse oorzaken hebben, zoals:

  • aangeboren: dit kan zich jong uiten, maar vaak pas veel later, bijvoorbeeld na een verwonding of muggenbeet
  • wondroosinfectie
  • ernstige brandwond
  • behandeling van (borst)kanker: door operatie of bestraling kunnen lymfklieren beschadigd raken; soms moeten ze worden verwijderd

Wat merkt u van oedeem?

Door lymfoedeem komt de huid rondom de pols, vingers, enkels, elleboog of knieën onder spanning te staan. Dat is hinderlijk en beperkt de bewegingsvrijheid. Het geeft een zwaar of vermoeid gevoel en kan zelfs pijnlijk zijn.

Is lymfoedeem gevaarlijk?

Oedeem kan serieuze complicaties geven, zoals ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. Het is dus belangrijk om het teveel aan vocht zo goed mogelijk af te voeren. Uw huisarts of specialist kan u een verwijzing geven waarmee u bij Huidkliniek Linskens terecht kunt.

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze oedeem behandelingen

Lymftaping

Een speciale tape wordt op spanning op een opgerekt huid geplakt. Hierdoor ontstaat meer ruimte tussen de eerste en tweede huidlaag.

Aangesloten bij: