Huidveroudering
niet te stoppen maar wel te beïnvloeden
Huidveroudering: niet te voorkomen, wel te beïnvloeden
Huidveroudering, we krijgen er vanaf ons ongeveer 25e jaar allemaal mee te maken. Dat is vast eerder dan u had verwacht! Bij de een komt het wat sneller op gang dan bij de ander. Huidveroudering wordt vooral bepaald door genetische aanleg en door leeftijdstoename. Het is dus een biologisch proces dat we niet kunnen tegenhouden. Toch hebben we er wel invloed op. Want ook factoren als zonlicht, roken, weersinvloeden, leefstijl en huidverzorging spelen een rol.
Wat gebeurt er bij huidveroudering?
- De celdeling in de opperhuid vertraagt
- De structuur van levende cellen in de opperhuid wordt losser
- Collageen, bindweefselcellen en elastinevezels verminderen
- Talg- en zweetproductie nemen af
- Pigmentcellen verminderen en zijn onregelmatiger van vorm
- Onderhuids vetweefsel neemt af
- Haar groeit minder snel, maar op sommige plaatsen juist overmatig
- Verminderde aanmaak tyrosinase in de haarwortels; het haar wordt grijs
Links ziet u de doorsnede van een jongere huid, rechts de veranderde celdeling bij een verouderde huid.
Huidveranderingen bij huidveroudering
- rimpels
- droge en/of gevoelige huid
- bleke en/of dunnere huid
- pigmentvlekjes en ouderdomsvlekken
- ouderdomswratten
- steelwratjes
- bloedblaasjes
- couperose
Wat doet de huidtherapeut voor u?
Afhankelijk van uw aandoening past Huidkliniek Linskens verschillende effectieve technieken toe. Ook adviseren we u graag over optimale huidverzorging en zonbescherming.
Wat doet u er zelf aan?
Goede huidverzorging
De huidtherapeuten van Huidkliniek Linskens geven graag advies over een effectieve verzorging die de behandelingen ondersteunt. Wij werken alleen met producten die de diepere huidlagen bereiken, zoals vitamine C-serum en peelings van pHformula. Verder gebruiken we producten met antioxidanten, die de celstofwisseling stimuleren en de huid tegen invloeden van buitenaf beschermen.
Bescherming tegen uv-straling
De zon is een grote versneller van huidveroudering omdat uv-straling collageen en elastine loskoppelt. Ook zorgt te veel zon voor pigmentvlekken en couperose. Daarom is het extreem belangrijk uw huid te beschermen met een sunblock, minimaal factor 30. Smeer uzelf om de 2 uur in, zelfs bij zogenaamde all-dayproducten! Wat voor u een goede zonbeschermer is, vertellen we u graag.
Niet roken
Zuurstof is misschien wel de belangrijkste voeding van een jong uitziende huid, omdat het de bloedcirculatie stimuleert. Daarom is roken funest voor uw huid: bloedvaten vernauwen, de circulatie vertraagt en er ontstaat een tekort aan zuurstof. Gevolg: huidschade en rimpels.
Gezond eten, matig met alcohol
Ook alcohol, koffie en chemische voedingsmiddelen helpen de huid niet. Onze organen moeten hard werken om afval- en gifstoffen uit het lichaam te krijgen. En helaas, achterblijvende rommel hoopt zich nou net op in de huid. Het is dus belangrijk om de juíste voedingsstoffen stoffen binnen te halen, met name antioxidanten (vitamine A, B complex, C en E) en het mineraal zink.