Droge huid

veelvoorkomend en erg vervelend

Droge huid: hoe komt u eraan en wat doet u eraan?

Vooral in de herfst en winter krijgen veel mensen last van een droge huid. Bij ouderen komt dit het meest voor, maar ook bij jonge kinderen. De klachten variëren van een trekkerig gevoel, een schilferige huid, jeuk, roodheid en kloofjes. In extreme gevallen barst de huid zelfs tot bloedens toe, met pijn tot gevolg. Huidkliniek Linskens geeft u graag informatie over het ontstaan en voorkomen van een droge huid. Eerst wat uitleg over de natuurlijke beschermlaag van de huid, de hoornlaag.

De hoornlaag: een uniek pantser

De bovenste huidlaag, de hoornlaag, beschermt ons lijf tegen invloeden van buitenaf. Dit is een soort muurtje, opgebouwd uit verspringende baksteentjes van dode en levende huidcellen. Onderin de hoornlaag liggen deze steentjes dicht tegen elkaar aan. Naar boven toe raken de cellen steeds losser van elkaar en schilferen uiteindelijk af. Ondertussen vormen zich van onderaf nieuwe cellen. Deze verjongingscyclus duurt steeds ongeveer een maand. De cellen in de hoornlaag worden omgeven door een natuurlijk oliefilmpje. Dit zorgt ervoor dat de huid zelf zo veel mogelijk water vasthoudt.

Waardoor ontstaat een droge huid?

Genetische aanleg

Elk mens heeft eigen, genetisch bepaalde huideigenschappen. Gevoeligheid voor een droge huid kan dus in aanleg aanwezig zijn.

Dagelijkse hygiëne

Het is misschien verrassend, maar onze huid houdt niet van te veel hygiëne. Dagelijks lang en warm douchen met zeep breekt het beschermende vetlaagje in de hoornlaag af en geeft de huid geen kans zich te herstellen. Als u vaak uw handen met zeep wast, merkt u ook dat de huid uitdroogt.

Snelle suikers

Ook voeding heeft invloed op de huid. Koolhydraten met snelle suikers hebben een hogere verbrandingsgraad. De huid reageert hierop met verdamping en uitdroging. Daarnaast produceren snelle suikers meer afvalstoffen, die zich ophopen in het bindweefsel. En dat heeft weer een negatieve invloed op acne en eczeem.

Ouder worden

Normale veroudering levert een drogere huid op, soms met jeuk. Dit proces wordt beïnvloed door genetische aanleg en hormonale veranderingen, maar ook door zonlicht, voeding, roken en medicatie. Ouder worden zorgt voor een dunnere hoornlaag, tragere celvernieuwing en meer ruimte tussen de cellen. De beschermfunctie van het muurtje neemt hierdoor af.

Onze leefomgeving

Droge lucht binnen én buiten laat het water in de huid verdampen. Dit komt jaarrond voor. Onze goed verwarmde huizen leveren vaak huidklachten op: een trekkerig gevoel na het douchen, schrale handen, gebarsten lippen. Kou en vinnige oostenwind kunnen dit verergeren, met kloven, schilfers, roodheid en jeuk tot gevolg. Ook de zon zorgt voor uitdroging, vooral samen met chloor- en zeewater. En airconditioning doet de huid geen goed.

5 tips bij een droge huid

Douche minder intensief

Wissel douchen af met een ouderwetse wasbeurt met een washandje. Vindt u dit vervelend, gebruik dan doucheolie in plaats van zeep. Douche of baad kort en minder warm, en dep de huid rustig droog. Gebruikt u een crème na het wassen? Smeer deze op als de huid nog wat vochtig is, dan verdampt niet al het water uit de huid. Let erop dat al deze producten een pH-waarde tussen de 5 en 5,5 hebben. Dit is beter voor de zuurgraad van de huid!

Vet de huid goed in

Vochtinbrengende crèmes en bodylotions die meteen intrekken, bestaan niet. Sterker nog, de huid is waterafstotend! Toch is het belangrijk om de huid ter bescherming goed in te smeren. Hoe vetter hoe beter. Daarmee houdt de huid vocht vast en krijgt de tijd om zelf extra huidvetten aan te maken. Kies voor een crème met huideigen vetten, zoals ceramiden, vetzuren en ureum.

Help uw huid met goede voeding

Bij een hoge verbranding verliest de huid vocht en vetten. Wees daarom matig met suikers en snelle koolhydraten, zoals witte meelproducten en zoete tussendoortjes. Eiwitten en essentiële vetten zijn juist bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Eet dus bijvoorbeeld regelmatig noten, vis en avocado. Wilt u meer hierover weten? Wij bieden ook orthomoleculaire therapie aan.

Zorg voor een goed leefklimaat

Door een hoge binnentemperatuur verliest de huid vocht. Zet de thermostaat daarom een graadje lager en trek een lekker vest aan om het toch warm te hebben. U kunt vocht toevoegen in huis door een luchtbevochtiger te plaatsen of bakjes water aan de cv in de slaapkamer te hangen. Tegen een schrale, koude wind beschermt u zich met sjaals en handschoenen en een vette crème op de huid.

Voorkom vroegtijdige huidveroudering

Tegen verouderen valt helaas weinig te doen. Vroegtijdige huidveroudering is een ander verhaal, daar heeft u wél invloed op door niet te roken en behoedzaam om te gaan met zonlicht. Pas op met zonnebaden, smeer u zeker ’s zomers goed in en gebruik dagelijks een dagcrème met een zonnefilter. Daarmee voorkomt u snelle uitdroging van de huid.

Hulp bij ernstige klachten

Helpen deze adviezen niet en is uw huid extreem droog, met pijnlijke, bloedende kloven? Neem dan contact op met de huisarts. Misschien is een onderliggend probleem, als een allergie of eczeem, de oorzaak van uw klachten. Wilt u meer weten over huidverzorging en over de juiste verzorgingsproducten, dan kunt u een afspraak maken met onze huidtherapeuten. 
Wees lief voor uw huid, u heeft er maar een!

Welke behandeling is voor jou geschikt?

Onze droge huid behandelingen

Lichttherapie

Rood lichttherapie wordt toegepast voor herstel van de huid of voor effectieve behandeling van acne of huidverjonging.

Goede huidverzorging

Huidkliniek Linskens adviseert en behandelt voor een goede verzorging van de huid.

Aangesloten bij: